Home > COVID19

Myanmar raporton shifra rekord të Covid-19 që prej grushtit të shtetit, sistemi shëndetësor në nivel shqetësues

Myanmar raporton shifra rekord të Covid-19 që prej grushtit të

Myanmar ka raportuar rritjen më e lartë ditore me rastet e Covid që nga grushti i shtetit në muajin shkurt, ndërsa shqetësimet rriten për sistemin e “kalbur” shëndetësor të vendit. Spitalet shtetërore mezi po funksionojnë dhe një krizë humanitare në rritje po shpaloset në zona të tilla si Kayah, ku KB vlerëson se gjithsej 100,000 njerëz janë zhvendosur nga konfliktet.
Frika e një vale të mëtejshme të Covid është rritur gjatë muajve të fundit, pasi variante të reja, më të transmetueshme janë përhapur në vendet fqinje si India dhe Tailanda. Më shumë se 3,000 njerëz në Mianmar vdiqën gjatë një shpërthimi pandemie të mëparshëm në vend.

Të hënën, media shtetërore njoftoi 546 infeksione të reja Covid dhe shtatë raste humbje jete, e cila mendohet të jetë rritja më e lartë që nga 1 Shkurti.

Joy Singhal, kreu i delegacionit të Mianmarit në Federatën Ndërkombëtare të Shoqërive të Kryqit të Kuq e përshkroi rritjen si shumë alarmante. Duhet të rrisim urgjentisht masat e trajtimit, testimit dhe parandalimit për të shmangur një përsëritje të tragjedisë së përjetuar në pjesë të tjera të Azisë Jugore, është shprehur ai.
Sandra Mon, një studiuese e vjetër e epidemiologjisë në Qendrën për Shëndetin Publik dhe të Drejtat e Njeriut, i kërkoi Kombeve të Bashkuara të kërkojë krijimin e një zone të ndaluar fluturimi në zonat e prekura nga konflikti, të cilat kanë regjistruar infeksione. Mundësia e sjelljes së një pale të tretë për të menaxhuar vaksinat gjithashtu duhet të merret në konsideratë, është shprehur ajo.
 
Pothuajse 5,000 njerëz janë duke u mbajtur në paraburgim, ose janë dënuar nga junta, sipas grupit të avokatisë Shoqata e Ndihmës për të Burgosurit Politikë (Burma). Kjo përfshin shumë punonjës shëndetësorë, të cilët nuk po punojnë më në spitalet shtetërore, por përkundrazi po rrezikojnë arrestimin për të trajtuar pacientët në klinika të fshehta, nëntokësore, ku furnizimet dhe pajisjet janë të kufizuara. Mjekët dhe infermierët gjithashtu kanë paralajmëruar në mënyrë të përsëritur se ata janë në shënjestër të qëllimshme nga dhuna ushtarake.

News24 Livestream