Home > BOTA

Profil/ Kush ishte ambasadori italian që u vra dje në Kongo, nga familja tek pasionet e tij

Profil/ Kush ishte ambasadori italian që u vra dje në Kongo, nga

Luca Attanasio ambasadori Italian në Kongo u vra të Hënën me 22 shkurt në një sulm ndaj mbledhjes në Monusco, një mision i Kombeve të Bashkuara për të stabilizuar "Republikën e Kongos". Polici Vittorio Lacovacci dhe shoferi i makinës në të cilën po ushëtonin vdiqën gjithashtu. 

Luca Attanasio përshkruhej si një njeri karizmatik dhe optimist nga kolegët dhe të njohurit e tij. Babai i tre vajzave, i martuar me presidenten e shoqatës humanitare "Mama Sofia" Zakia Sedikki, i përket një Italie që eksizton akoma por që nuk vlerësohet shumë. I diplomuar në moshën 24 vjeçare në fushën e ekonomisë dhe menaxhimit të biznesit, Attanasio filloi të punonte si një këshilltar dhe bashkëpunues ekonomik për vendet në zhvillim në Afrikën Subsahariane. Gjatë kësaj kohe ai krijoi një reputacion të fortë rreth etikës së tij punëtore. 

Në 2017 ai u dërgua në Kongo si një diplomat dhe reprezantues i Italisë për të ndihmuar në përmirsimin e një shteti me nivele të mëdha vuajtjesh sidomos gjatë periudhës së COVID-19. Disa muaj para vdekjes Attanasio dha një fjalim të rëndësishëm në ceremninë e "Çmimit Ndërkombëtar të Paqes" ku tha- "Gjithçka që në Itali e marrim si të mirëqenë nuk është në Kongo, ku për fat të keq, ka ende shumë probleme për t'u zgjidhur". Vdekja e tij është përshkruar si një tragjedi për Italinë dhe simbolin italian të paqes në marrdhëniet ndërkombëtare.

News24 Livestream