Home > BOTA

The Times/ Lideri çeçen: Lufta në Ukrainë do të vendosë për fatin e njerëzimit. Nëse nuk e qëllojnë si qen endacak, Putin do të…

The Times/ Lideri çeçen: Lufta në Ukrainë do të

Pavarësisht se ku shkon apo kë takon, lideri separatist i Çeçenisë Akhmed Zakayev, së pari duhet të informojë oficerët e inteligjencës britanike përgjegjës për sigurinë e tij. Kanë kaluar 20 vjet që kur emri i tij u shfaq për herë të parë në një listë të zezë të FSB-së, dhe megjithatë kërcënimet kundër liderit separatist çeçen vazhdojnë ende, raporton The Times.

“Qeveria britanike është shumë e shqetësuar,” tha ai, duke folur në shtëpinë e tij familjare në Londër, afër vendit ku jetonte miku i tij Alexander Litvinenko. Litvinenko, emri i të cilit ishte në të njëjtën listë me atë të Zakayevit, u vra në vitin 2006 nga dy ish-agjentë të KGB-së me substancën radioaktive polonium.

“Nuk e di, ata kanë më shumë informacion në lidhje me kërcënimet ndaj meje. Por është e vërtetë që tashmë ka pasur disa tentativa për jetën time. Një në 2011 dhe disa të tjerë që atëherë. Nuk më thonë gjithmonë kur ka ndonjë tentativë, por shpesh mund të kuptoj nëse diçka ka ndryshuar sepse e shoh më shpesh makinën e policisë në rrugë.

Deri më sot, kërcënimi është ende aty, ashtu siç është për të tjerët në mbarë botën dhe në Rusi. Për sa kohë ka një regjim Putin , këto kërcënime do të vazhdojnë të ekzistojnë”, tha ai.

Zakayev, 64 vjeç, ishte komandant në luftën e pavarësisë çeçene kundër Rusisë në vitet 1990 dhe më vonë u bë zëvendëskryeministër i qeverisë separatiste jetëshkurtër.

Kur Rusia rivendosi kontrollin e saj në fillim të viteve 2000 nën Presidentin Putin, Zakayev iku në Britani, ku iu dha azil politik në 2003. Në vitet që nga ajo kohë, Çeçenia është qeverisur nga Ramzan Kadyrov, një kryekomandant lufte besnik ndaj Putinit , i cili drejton republika si çiflig personal.

Sot Zakayev është kreu i qeverisë çeçene në mërgim, të cilën e drejton nga shtëpia e tij periferike në periferi të Londrës. Dy flamuj – ai i Çeçenisë dhe i Ukrainës – qëndrojnë pranë dritares së studimit të tij, duke ruajtur një atmosferë madhështie. Një monitor sigurie me ekran të ndarë vëzhgon të gjithë ata që vijnë dhe shkojnë.

Diku tjetër ka suvenire nga jeta e tij e mëparshme në Çeçeni, ku ai nuk është kthyer që nga viti 2001.

Para se të merrte armët kundër Rusisë, Zakayev kishte qenë një aktor i njohur shekspirian. Ai pranon se qeveria në mërgim ka pak shpresë për të rimarrë pushtetin ndërsa Putin është në detyrë. Megjithatë, lufta ka paraqitur një mundësi të paprecedentë.

Pavarësisht përpjekjeve propagandistike nga Kadyrov, shumica dërrmuese e çeçenëve janë fuqimisht kundër luftës, tha Zakayev, qeveria e të cilit drejton aktivistë të opozitës të fshehtë brenda Çeçenisë. Ai dhe kolegët e tij ministra – të cilët kanë kërkuar azil në të gjithë Evropën – po bashkërendojnë gjithashtu një batalion luftëtarësh çeçenë, të cilët kanë udhëtuar në Ukrainë për të luftuar kundër rusëve.
“Pozicioni i Kadyrov është përkeqësuar seriozisht në muajt e fundit për shkak të urrejtjes që populli çeçen ka për të dhe veprimet e tij në Ukrainë. Kjo nuk është lufta e tyre”, tha Zakayev. Megjithatë, më e rëndësishmja, lufta e ka dobësuar Putinin, 69 vjeç, pa të cilin Kadyrov nuk do të ishte asgjë veçse një bandit.

“Jam i bindur se pas kësaj lufte, Rusia do të pushojë së ekzistuari në të njëjtën mënyrë që ka bërë deri më 24 shkurt 2022, ditë kur forcat ruse pushtuan Ukrainën. Bota e ka kuptuar se fati i Ukrainës është tani fati i së ardhmes së njerëzimit. Prandaj Perëndimi tani po bën gjithçka që mundet në mënyrë që Putini të humbasë. Nëse Putini humbet dhe rrethi i tij i ngushtë nuk e qëllon si një qen endacak, atëherë ai do të përfundojë në Hagë si Slobodan Millosheviç.”

Flash News

News24 Livestream