Home > BOTA

Zgjedhjet rajonale në Francë, zhgënjen partia e Macron dhe Nacionalistët e Le Pen

Zgjedhjet rajonale në Francë, zhgënjen partia e Macron dhe

Partia qendrore e Emmanuel Macron mori atë që një prej deputetëve të saj e quajti një "shuplakë në fytyrë" në zgjedhjet rajonale të dielën.

Rreth 68% të votuesve që shmangin qendrat e votimit, një mënyrë e paparë e abstenimit teksa presidenti dhe qeveria e tij nuk arritën dot të mobilizojnë mbështetësit.
Rezultatet e hershme treguan se fituesit kryesor ishin parti të ndryshme të qendrës së djathtë, përfshirë opozitën kryesore Les Républicains, të cilët mbështeteshin nga 29.3% të votuesve. Tubimi Kombëtar mblodhi 19.1% dhe partia Socialiste 16.5%. La République En Marche (LREM) e Macron vlerësohej të kishte fituar 10.9% të votave.

Le Pen nuk kandidoi si një kandidate, por bëri një fushatë të fortë, veçanërisht në zonat rurale ku mbështetja për ekstremin e djathtë mbetet e lartë.

Fushata e këtij viti u shty tre muaj për shkak të pandemisë e rrjedhimisht tubimet ishin të kufizuara nga masat shëndetësore.

Midis rezultateve të së dielës dhe raundit të dytë të javës tjetër, fokusi do të përqendrohet në atë që bëhen aleancat midis palëve. Kandidatët që qëndrojnë në raundin e parë duhet të marrin të paktën 10% të votave për të kaluar në raundin e dytë, dhe një pyetje kryesore për balotazhin është nëse votuesit francezë do të bashkohen përsëri për të mbajtur partinë e Le Pen jashtë pushtetit siç kanë bërë më parë.

Analistët shprehen se niveli i abstenimit vuri në dyshim çdo parashikim politik. Shumica e sondazheve sugjerojnë se gara presidenciale e vitit 2022 do të jetë një balotazh i raundit të dytë midis Macron dhe Le Pen, që do të zhvillohet të dielën e ardhshme.

News24 Livestream