Home > BOTA

“Ngjiten me vdekjen në çantën e shpinës”, kërkesa e pazakontë e kryebashkiakut francez: Alpinistët e Mont Blanc të paguajnë 15,000 euro depozitë për shpëtimin dhe funeralin

“Ngjiten me vdekjen në çantën e shpinës”,

Kushdo që dëshiron të arrijë majën më të lartë të Evropës, Mont Blanc, së shpejti mund të duhet të vendosë një depozitë prej 15,000 € (rreth 15,300 dollarë) për të mbuluar shpenzimet e mundshme të shpëtimit dhe funeralit sipas planeve të shpallura nga një kryebashkiak lokal i ngopur me “përçmimin” e marrjes së rrezikut të alpinistëve.

Jean-Marc Peillex, kryebashkiak i Saint-Gervias-les-Bains, një qytet në anën franceze, thotë se shumë alpinistë të pakualifikuar po luajnë bixhoz me jetën e tyre në mal, ku moti i nxehtë i kohëve të fundit i ka bërë kushtet më të pabesa.

“Komuna e Saint-Gervais planifikon të marrë masa të përshtatura ndaj papërgjegjshmërisë së disave dhe rreziqeve që ata bëjnë që shpëtuesit të vrapojnë,” tha Peillex në një deklaratë në Twitter.

Sipas kryetarit të bashkisë, depozita prej 15,000 € korrespondon me “koston mesatare të një shpëtimi (10,000 €) dhe me kostot e funeralit të një viktime (5,000 €).
“Është e papranueshme që është taksapaguesi francez që i përballon këto kosto”, tha Peillex, duke shtuar se ata që bëjnë ngjitjen tani e bëjnë këtë “me vdekjen në çantën e shpinës”.

“Ruleta ruse”
Për shkak të kushteve “jashtëzakonisht të rrezikshme” përgjatë Couloir du Goûter, një seksion veçanërisht sfidues i njohur gjithashtu si Korridori i Vdekjes, Peillex tha se arritja në majën e Mont Blanc nëpërmjet një shtegu popullor të njohur si Voie Royale, ose Rruga Mbretërore, u këshillua rreptësisht kundër.

Ngjitja në Mont Blanc është bërë më e rrezikshme nga rënia e madhe e shkëmbinjve dhe një periudhë thatësire dhe valë të nxehti, shtoi ai.
Kryebashkiaku akuzoi rreth 50 “pseudo-alpinistë” që përshkuan itinerarin në korrik se “luanin lojën më të fundit në modë: ruletën ruse!”
Deklarata e tij tha se xhandarët në një helikopter përdorën një megafon për të bërë një grup alpinistësh rumunë të ktheheshin nga një përpjekje për të ngjitur majën e Mont Blanc duke përdorur më 30 korrik.

Në anën italiane të malit, kryetari i qytetit të vendpushimit të skive të Courmayeur, Roberto Rota, e ka përshkruar planin e depozitimit të Peillex si “surreal”.

Në komentet e konfirmuara nga zyra e tij e shtypit, Rota i tha të përditshmes Corriere della Sera se “mali nuk është pronë”.
“Ne, si administratorë, mund të kufizohemi në raportimin e kushteve nën-optimale të rrugëve, por të kërkosh një depozitë për t’u ngjitur në majë është surreale,” tha ai. “Vendimi për të mbyllur një shteg, një rrugë, merret nëse ka një rrezik objektiv”.

Flash News

News24 Livestream