Home > BOTA

“Merreni seriozisht!”- SHBA-të shpallin gjendjen e jashtëzakonshme për linë e majmunëve, virusi konsiderohet emergjencë e shëndetit publik

“Merreni seriozisht!”- SHBA-të shpallin gjendjen e

Shtëpia e Bardhë shpalli këtë të enjte linë e majmunëve si emergjencë të shëndetit publik në SHBA.

“Ne jemi të përgatitur për ta çuar përgjigjen tonë Në një nivel tjetër adresimi ndaj këtij virusi dhe i bëjmë thirrje çdo amerikani që ta marrë seriozisht linë e majmunëve,” u tha gazetarëve Sekretari i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore Xavier Becerra gjatë një konference për shtyp.

Ai shtoi se vendimi për shpalljen e lisë së majmunit emergjencë shëndetësore bëhet me qëllimin e hapjes rrugë për fonde të nevojshme për luftimin e virusit.

Vendimi i lejon Sekretarit të lidhë kontrata për trajtime dhe pajisje dhe pajisje të tjera të nevojshme mjekësore, si dhe të mbështesë shërbimet e urgjencës spitalore. Emergjencat e shëndetit publik zgjasin 90 ditë, por mund të zgjaten nga Sekretari.

Deri më tani, ka pasur më shumë se 6,616 raste të zbuluara në SHBA, por kjo ka të ngjarë të jetë një numër i vogël. Shumica e rasteve në SHBA janë të përqendruara në komunitetin gay dhe queer, kryesisht në mesin e burrave që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra.

Në shpërthimin aktual, shumica dërrmuese e njerëzve duket se po e marrin virusin nga kontakti seksual. Sidoqoftë, është e mundur që virusi të përhapet në mënyra të tjera – duke përfshirë ndërveprimet ballë për ballë me dikë ose nga prekja e një sipërfaqe të kontaminuar – por të dhënat tregojnë se kjo është jashtëzakonisht e rrallë dhe ndodh kryesisht në familje, ku kontakti është i vazhdueshëm.

Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka shpallur tashmë shpërthimin e lisë së majmunit një emergjencë të shqetësimit ndërkombëtar të shëndetit publik. Aktualisht ka më shumë se 26,000 raste në mbarë botën.

Flash News

News24 Livestream