Home > BOTA

Komisioni Europian: Furnizimi me gaz në BE është aktualisht i garantuar, por situata mbetet serioze. Duhet të jemi të vetëdijshëm se…

Komisioni Europian: Furnizimi me gaz në BE është aktualisht i

Furnizimi me gaz në Bashkimin Evropian është “aktualisht i garantuar”, por situata duhet “të merret seriozisht”, thotë Komisioni Europian.

“Sipas shkëmbimit tonë me autoritetet kombëtare, siguria e furnizimit me gaz në Gjermani – dhe në BE – është aktualisht e garantuar. Flukset më të ulëta të gazit nga Rusia deri më tani mund të kompensohen”, tha një zëdhënës i Komisionit Europian në një deklaratë për CNN.
Sidoqoftë, “situata duhet marrë seriozisht”, shtoi ai.

“Në këtë fazë, duhet të jemi të vetëdijshëm se situata mund të përkeqësohet më tej. Deklaratat e paralajmërimit të hershëm, të cilat përbëjnë nivelin e parë të paralajmërimit të parashikuar në Rregulloren SoS, janë bërë nga nëntë shtete të tjera anëtare të BE-së gjatë muajve të fundit, në sfondin e përdorimit të vazhdueshëm nga Rusia të furnizimeve të saj me gaz si një mjet shantazhi”, shtoi zëdhënësi.

Kjo vjen pasi Gjermania ngriti më tej nivelin e paralajmërimit për furnizimet me gaz të enjten, pas një deklarate të mëparshme të nivelit të paralajmërimit të hershëm. Sipas Komisionit Europian, Gjermania diskutoi situatën me Komisionin dhe masa është pjesë e veprimit të koordinuar të BE-së për këtë çështje.

“Rreziku i ndërprerjes së plotë të gazit tani është më real se kurrë më parë. Kjo është arsyeja pse miratimi i rregullores së ruajtjes së gazit së bashku me masat e tjera të gatishmërisë është kaq i rëndësishëm në këtë moment”, tha të enjten nënkryetari i Komisionit Europian Frans Timmermans.

Flash News

News24 Livestream