Home > BOTA

Franca do të mbështesë sanksionet e BE-së kundër Rusisë në përgjigje të referendumeve të rreme

Franca do të mbështesë sanksionet e BE-së kundër

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian po zhvillojnë konsultime për paketën e ardhshme të sanksioneve, pa pritur përfundimin e referendumeve të rreme të Rusisë në territoret e pushtuara të Ukrainës dhe Franca do ta mbështesë plotësisht atë.

Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme e Francës Catherine Colonna bëri një deklaratë përkatëse në një konferencë të përbashkët me Ministrin e Punëve të Jashtme të Ukrainës Dmytro Kuleba në Kiev.

Ministri vuri në dukje se lideri i vendit agresor, Vladimir Putin, miratoi retorikën e përshkallëzimit: ai shpalli mobilizim të pjesshëm, organizoi referendume të rreme dhe do të përdorë retorikën e përshkallëzimit në çështjen bërthamore. Sidoqoftë, e gjithë kjo nuk do ta shpërqendrojë Francën as nga parimet e as nga qëllimi i saj.

“Nëse Rusia njeh rezultatet e këtyre referendumeve të paligjshme, do të ketë sanksione të reja. Do të ketë sanksione që do të miratohen nga Bashkimi Evropian dhe Franca do t’i mbështesë plotësisht këto sanksione,” theksoi Colonna.

Ajo vuri në dukje se vendet anëtare të Bashkimit Evropian po kryenin konsultime për të rënë dakord për një paketë të re sa më shpejt të jetë e mundur. Do të vendosen si kufizime individuale për të ndëshkuar organizatorët e pseudo-referendumeve, ashtu edhe sanksione sektoriale.

Siç është raportuar, drejtuesit e “LPR/DPR” dhe bashkëpunëtorët në territoret e pushtuara nga Rusia të rajoneve Kherson dhe Zaporizhzhia njoftuan më 20 shtator “referendume” për bashkimin me Rusinë dhe i caktuan ato për 23-27 shtator.

Udhëheqësit perëndimorë theksuan se çdo referendum rus në Ukrainë do të ishte i paligjshëm.

Flash News

News24 Livestream