Home > BOTA

Britania miraton një ilaç të ri për trajtimin e Covid-19

Britania miraton një ilaç të ri për trajtimin e Covid-19

Në Angli, është miratuar ilaçi i antitrupave monoklonal Xevudy, i cili është zbuluar se ul rrezikun e shtrimit në spital dhe vdekjes nga lloji i ri i koronavirusit me 79%.

Autoriteti Rregullator i Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor (MHRA) në Mbretërinë e Bashkuar ka deklaruar se Xevudy është i sigurt dhe efektiv në reduktimin e rrezikut të vdekjes.

Është menduar për personat me infeksion të lehtë deri të moderuar me korona dhe që janë në rrezik të zhvillimit të sëmundjeve të rënda.

Në deklaratë, tregohej se Xevudy është trajtimi i dytë i miratuar me antitrupa monoklonal pas antitrupit monoklonal “Ronapreve” që u zhvillua për trajtimin e virusit Corona.

Në deklaratë thuhet se ky medikament, i zhvilluar nga Vir Biotechnology me GSK, është më efektiv kur merret në fazat e hershme të infeksionit.

Prandaj MHRA rekomandon përdorimin e ilaçit sa më shpejt të jetë e mundur dhe brenda pesë ditëve nga shfaqja e simptomave.

Në deklaratë thuhet se, “Një dozë e vetme e një antitrupi monoklonal u zbulua se zvogëlon rrezikun e shtrimit në spital dhe zvogëlon rrezikun e vdekjes me 79 për qind te të rriturit me rrezik të lartë të infeksionit simptomatik MERS-CoV.

Gjithashtu u konfirmua se medikamenti ishte miratuar për personat e moshës 12 vjeç e lart dhe që peshonin më shumë se 40 kilogramë.

Ministri i Shëndetësisë Sajid Javid tha gjithashtu në një deklaratë në rrjetet sociale se Departamenti Kombëtar i Shëndetësisë i SHBA ka miratuar një trajtim të ri kundër Coronavirusit.

“Ne do të monitorojmë nga afër se sa efektiv është Xevudy kundër Omicron dhe po punojmë me NHS në planet e shpërndarjes.”

Flash News

News24 Livestream